Detta är ett ljus gjort av   Så hanterar du ett ljus på bästa sätt.
     
  • Stearinljus tillverkas av animaliska och/eller vegetabiliska fetter.
     
  • Paraffinljus är en raffinerad oljeprodukt.
     
  • Kompositionsljus är en mix av stearin och paraffin vilket ger en lång brinntid med klar låga.
     
  • Sojavaxljus är framställda helt naturligt utan tillsatser och håller ofta en upp till 50% längre brinntid än vanliga stearin och paraffinljus.
 
  1. Klipp alltid veken till en längd på ca 1 cm innan du tänder ljuset. Om veken är för lång kan den få en sotklump eller kan lågan bli för hög och börja sota
     
  2. Skär alltid ner kanterna på ett eldat ljus innan det tänds igen. Kanter som är högre än lågan hindrar syretillförseln och får ljuset att sota.
     
  3. Låt aldrig ett ljus brinna i drag eller nära ett värmealstrande föremål. Det medför flackande låga vilket kan göra att ljuset rinner och sotar.
     
  4. Tänd inte ljus på eller i närheten av värmealstrande föremål som kan ta eld! Placera alltid ljuset på ett värmetåligt och brandsäkert underlag.
     
  5. Lämna aldrig ett ljus utan tillsyn! Kväv ljuset om det ryker eller fladdrar oroligt. Håll brinnande ljus utom räckhåll för barn och husdjur.
     
  6. Blås aldrig ut ett ljus, kväv det! Annars kan det droppa och sota. Använd heller aldrig vätska för att släcka. Paraffin/stearin flyter på vätskan och fortsätter att brinna.
     
  7. Flytta aldrig ett brinnande ljus eller värmeljus! Detta kan få ljuset att droppa och sota samt kan ljusets veke ändra läge och paraffinet kan självantända. Detsamma gäller när man bränner värmeljus i höga glas utan ventilation. Om botten är ojämn, lägg lite sand eller salt i botten så att ljuset alltid står rakt.
     
  8. Ljus som eldas i temperaturer som överstiger 25 grader kan överbrinna. Det innebär att ljuset kan droppa, brinna med för stor låga och förkorta brinntiden. Ljus som eldas i kallt klimat kan underbrinna. Det innebär att ljuset kan brinna med för liten låga vilket kan ge överblivet paraffin och vaxrester och förkortad brinntid.
     
  9. Ta alltid bort vek- och tändsticksrester och sotbollar som kan ha ramlat ned i ljuskoppen. Sådana rester kan fungera som en extra veke vilket kan medföra att ljuset överbrinner och läcker.
     
  10. Ljus måste ha ordentligt med syre annars kan de flamma upp och sota. Viktigt att tänka på om man placerar ljus i stormlyktor, lanternor eller för höga glas.
 
Kvalitetsstämpel

Picture RAL – En trygghet för konsumenten RAL kvalitetsmärkning är en strikt europeisk märkning som tilldelas de producenter som uppfyller uppsatta kvalitetsriktlinjer för ljus. En produkt får endast märkas med RAL om de uppfyller de krav som sätts på produktens råvarors renhet.

Dessutom måste alla ljus visa en oklanderlig dokumentation av brinnegenskaper där kontinuerliga tester görs under produktion, där utsläpp av sot eller droppning mäts och överensstämmer med de krav som ställs enligt RAL märkning.

Samtliga NordicDays ljus uppfyller de krav som ställs på producenterna för att få använda sig av certifieringen.

 

 

 

 

 

 

Drift & produktion: Wikinggruppen
Produkter
Övrigt